8+2 faktov o Harry Potterovi

5:41


Milujem zaujímavé fakty, milujem čísla 2 a 8. Milujem Harryho Pottera (a myslím, že niečo ako recenzia na Harryho by bolo zbytočné). Takže nech sa páči, tie (pre mňa) najzaujímavejšie fakty o knihách/filmoch, ktoré budú mať vždy vyhradené osobitné miesto v mojom srdci 


1. Ron- chlapec vychovaný, no medzi ďalšími chlapcami
Ron Weasley nemal byť pôvodne iba bitkárom, zaklínačom, či ukazovačom neslušných giest. V pôvodnej verzii knihy veľmi nadával, no aby bola kniha dostupná aj pre mladších čitateľov, museli sa neslušné slová z Ronových úst vymazať. (bohužiaľ ani toto nedopomohlo k tomu, aby 10 ročné deti nenadávali ako starí chlapi v krčme :)


 2. Dementorov  bozk        
Dementori, strážcovia Azkabanu a najmä tie najhoršie čarovné bytosti (verte mi, z tými by sa nezaplietol ani Hagrid) reprezentujú depresiu. Boli založení, na problémoch J. K. s chorobami (akými, som sa nezozvedela :()




3. Výber hercov zrejme nebol náhodný
Aby sa lepšie zoznámil s charaktermi hercov, dal režisér Alfonso Cuaron trom hlavným hviezdam úlohu- mali napísať essay o ich postave. Emma Watson (Hermiona) napísala 16 stránkovú essay, Daniel Radcliffe (Harry) napísal nie-veľmi-obsiahlu 1 stránkovú essay a Ruper Grint (Ron) essay nikdy ani neodovzdal (vyhovoril sa, že Ron by to tiež nespravil- pravda.)

  4. Dumbledore nám/Harrymu raz (polovične) zaklamal   
V prvej knihe Harryho je časť, kde Harry nemôže odolať zrkadlu z Erisedu, ktoré nám ukazuje naše najtajnejšie priania. Raz ho tam prichytí Dumbledore a Harry sa ho spýta: A čo vidíte v zrkadle vy? Dumbledore odpovie, že seba ako drží pár pekných, huňatých ponožiek, no nie je to tak celkom pravda. Vidí okolo seba svoju rodinu- všetkých zdravých a šťastných. No aj tak si myslím, že tie ponožky neboli lož, iba obrazné prirovnanie.

5. Aj teta Marge (vraj) mala srdce
Teta Marge bola nešťastne zamilovaná do svojho suseda Colonela Fubstera, ktorý by si ju však nikdy nezobral, kvôli je hrôzostrašnej povahe. Aj táto neopätovaná láska bola jedným z dôvodov jej mrzutosti a aj krutosti. 
Svojho suseda raz dokonca aj požiadala, aby utopil jedno z jej šteniat, pretože vraj bolo slabé a "potkania malá vec". 

6. Hagrid nemá patronusa
Najväčší milovník zvierat, akého si mohol (nielen čarodejnícky) svet predstaviť bohužiaľ nemá patronusa. Je to totiž príliš zložité kúzlo. Ak by však mal, bolo by to nejaké "ukecané", huňaté a zlaté zvieratko- tak ako je aj sám Hagrid.


7. I ten najmúdrejší klobúk má občas problém
Aj keď sa klobúk stretol so zakladateľmi Rokfortu a pozná všetko čo postačí k tomu, aby ste boli priradení na jednu zo štyroch fakúlt, občas má problém. Niekedy jeho rozhodovanie trvá viac ako päť minút. Takéto dlhé rozhodovanie mal klobúk aj pri McGonagallovej, kde sa rozhodoval Chrabromil- Bystrohlav a Petrovi Pettigrewovi: Chrabromil- Slizolin

8. Felix Felicis
Alebo inak nazvaný tekuté šťastie. Jeho vôňa pozostáva z vecí, ktoré milujete. Hermiona cítila vôňu čerstvo pokosenej trávy, nový pergamen, mentolovú zubnú pastu a... Hoci štvrtú vôňu už neprezradila, bola to vôňa Ronových vlasov. (Zaujímalo by ma, čo cítil Ron a čo by som cítila ja :) Čo si myslíte, že by ste cítili vy?)


9. McGonagallová bola ešte lepšia, ako si myslíte
Áno, okrem toho, že to bola neuveriteľne múdra a šikovná žena, bola to aj úžasná hráčka Metlobalu. A myslím, že to dáva naozaj veľký zmysel, keďže jej narážok na hru bolo v knihách celkom dosť. Tu aspoň máme potvrdené, prečo. 

10. Otváram sa na záver
Táto veta má oveľa väčší význam, ako sme si mysleli. Prvá kniha Harryho Pottera bola totiž (v origináli) vydaná v roku 1998- bitka o Rokfort (alebo moje obľúbenejšie Battle of Hogwarts).




Prekvapili vás niektoré z faktov? Ja musím konštatovať, že dosť i keď som si myslela, že už o Harrym viem asi všetko. Dúfam že sa Vám článok páčil a A hui hou :)



You Might Also Like

0 komentárov

Popular Posts