Knižné tipy II./ pre beznádejných romantikov...

10:20


Máj je lásky čas a preto som sa rozhodla doporučiť vám pár kníh pre beznádejných romantikov (veď ja sama jednou beznádejnou romantičkou som :)). Takže sa pohodlne usaďte, nechajte slniečko urobiť svet zas a znova krajším, nadýchnite sa sviežeho jarného vzduchu a ponorte sa spolu so mnou do príbehov plných lásky. 

Denník princeznej /Meg Cabotová

» Táto séria je určená hlavne mladším čitateľkám (11-14), no myslím, že každému dievčaťu, ktoré bolo (a mohlo to byť aj veľmi dávno) v puberte sa táto séria zapáči. Knihy sú písané formou denníka a obsahujú aj rôzne dodatky v podobe listov, novinových článkov, skrátka, štýl písania knihy je veľmi zaujímavý. Hlavná postava Mia, obyčajné nešťastné 14- ročné dievča z New Yorku jedného dňa zistí, že vlastne nie je až taká obyčajná. Je totiž princeznou. A tak máme spolu s jej denníkmi šancu vidieť dospievanie nie tak obyčajného dievčaťa z New Yorku.
» V tejto sérii nájdete skvelý humor, (ne)obyčajnú hlavnú hrdinku, s množstvom (ne)obyčajných problémov, jej bláznivú kamošku a samozrejme úžasnú tínedžerskú romantiku.




Polibek pro Annu/ Stephanie Perkins
» Myslím, že každý milovník romantických kníh už počul meno Stephanie Perkins. A ak náhodou nie, tak sa to dnes zmení (a dúfam, že si od nej aj niečo prečítate). Jej sladké slová, romantické postavy a skrz-naskrz ľúbostné príbehy totiž miluje každý, kto číta podobné knihy (a možno, aj keď podobné knihy nečíta). Anna je mladá študentka, ktorá sa kvôli svojim rodičom dostane do Paríža. Možno je to mesto lásky a svetiel, no Anna tam ide jednoducho študovať. A po francúzsky nerozumie ani slovo. V škole však stretáva Josha, Rashmi, St. Claira a Marilee, a ako to už býva, dobrí priatelia Annin život poriadne spestria. A jeden z nich ho svojim širokým úsmevom obráti naruby. Úplne.
» Očakávať môžete lásku na prvý pohľad, sympatickú hrdinku s rozbúrenými citmi a hlavne úžasný príbeh o mladej láske v Paríži.
Všem klukum, které jsem milovala/ Jenny Han
» Táto kniha je naozaj pre veľké romantické duše ako stvorená. Možno bola trochu naivná a príliš sladká, ale ja som sa do nej (a aj do celej série) zamilovala. Jenny Han nám ponúka príbeh 16-ročnej Lary Jean, študentky strednej školy. Ako každá tínedžerka si už prešla niekoľkými platonickými láskami. Ak sa Lara Jean rozhodla "odľúbiť sa", napísala chlapcovi ľúbostný list na rozlúčku. Jedného dňa sa však listy rozošlú všetkým chlapcom. A Lara Jean sa tým dostáva do malých problémov. S láskou.
» Kniha o Lare Jean a jej problémoch s láskou vás ohromí svojou roztomilosťou a ľahkosťou, akou je napísaná. Hlavnú hrdinku si zamilujete, pretože je roztomilo naivná, milá a vtipná. O hrdinoch v tejto knihe (hlavne o tom jednom) by som mohla napísať ódu. Zhrniem to však takto- Lara Jean nebola jediná, ktorá sa zamilovala. Ja som sa totiž zamilovala spolu s ňou.

Predtým, ako som ťa poznala/ Jojo Moyes
» Chcete, aby vás kniha vnútorne zničila? Chcete plakať, cítiť emočný vír vo vašom vnútri a rozmýšľať o zmysle života v jeden moment? Prečítajte si knihu Predtým, ako som ťa poznala. Knihu o Lou Clark- obyčajnej žene, ktorá presne vie, koľko krokov to má z práce domov, oblieka sa veľmi exoticky (bumblebee tights) a miluje svoju rodinu. Ďalej je tu Will Traynor, trochu sarkastický a arogantný chlap, ktorý však trpí viac, ako by si ktokoľvek z nás dokázal predstaviť. Tí dvaja sa stretnú a... vy sa zamilujete. 
» Láska, sklamanie, odpustenie, to všetko nájdete v tomto neobyčajnom príbehu dvoch neobyčajných ľudí. Lebo hoci bolesť existuje a občas je väčšia než my, stále existuje láska. A potom, čo sa Lou a Will spoznajú a láska zaujme miesto aj v ich životoch, už nič nebude také, ako predtým.


Zbohom, klamstvá/ Cora Carmack
» Tento príbeh je skôr new adult, keďže tam bolo zopár milostných scén a... Poznáme :). Tento diel je druhým v sérii a úprimne, páčil sa mi o dosť viac, ako ten prvý. Hlavná hrdinka Max je jedno z tých detí, ktoré si svoje hormóny nevybúrili v puberte. Má prefarbené vlasy (na obálke to tak síce nevyzerá) a jej telo posievajú piercingy a tetovania. Rodičia o jej rebelanstve nevedia a chcú ju ísť navštíviť. A čakajú aj jej priateľa, ktorý má byť zo slušnej rodiny. Lenže Maxin priateľ nie je prototyp chlapca, ktorého by ste predstavili svojim rodičom. A tak sa po náhodnom stretnutí v kaviarni spolu so "slušňákom" Cadom rozhodnú predstierať, že tvoria pár...
» Ak ste ešte stále tu a minimálne jednu z týchto kníh ste si nebežali už kúpiť, môžem vám povedať, že v tejto knihe nájdete úžasného chlapca (zamilujete sa), bad-ass hrdinku a ich vzťah a tento príbeh budete milovať. Verte mi, milovať. 

Dúfam, že ste tento článok užili a výber kníh sa vám páčil (mne osobne teda áno). Ak vás niektorá z kníh očarila, alebo by ste mne, romantickej duši, odporúčili ešte nejakú inú knižnú lásku, budem len rada :) A hui hou...
Keleka

You Might Also Like

4 komentárov

  1. Polibek pro Annu, Než jsem tě poznala a Všem klukům které jsem milovala jsem četla a byla jsem z knih naprosto nadšená! :-) Možná bych do seznamu zařadila i "Můj život u sousedů" od H. Fitzpatricka, pokud jsi nečetla určitě doporučuji! ^^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keďže si knihy už prečítala, určite chápeš prečo sú na tomto zozname. Jednoducho, zamilovala som sa (do hlavných hrdinov, ktorí bohužiaľ nie sú skutoční) :) Knihu My Life Next Door som zatiaľ ešte nečítala, no veľmi pekne ďakujem za tip, už som si ju aj hodila do môjho to-read listu (ktorý je skoro nekonečný, ale hádam sa ku knihe raz dostanem :)) Lebo romantika (hoci občas tínedžerská a naivná), to je moje.

      Odstrániť
  2. Asi som romantickejšia než som si myslela, keďže som všetky čítala :D Teda Zbohom, klamstvá nie, keďže prvý diel sa mi vôbec nepáčil. Ale Polibek pro Annu je u mňa rozhodne topka, tú knihu môžem čítať stále dokola! :) Rozhodne ti odporúčam Pýchu a predsudok, Selekciu, Dash and Lily, Dobrý proti severáku, trilógiu Summer, hocičo od Sarah Dessen a Morgan Matson, Kateřinu Petrusovú, sériu Dublin Street a všetko od Meg Cabot, lebo to je zaručená klasika (nie vždy je romantika v hlavnej úlohe, ale vždy tam je! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím si, že romantiku môžme nájsť v každom žánri, takže sme zrejme všetci ešte viac romanticky naladení, ako si dokážeme predstaviť :D Mne osobne sa prvý diel Zbohom nevinnosť zdal o dosť slabší ako druhý, no ak by som si postavy v druhom dieli vyslovene neobľúbila, kniha by sa mi zrejme nezdala až taká dobrá :) Polibek pro Annu bola jednoducho topka a ostatné diely série nazaostávajú. Stephanie má jednoducho úžasný štýl písania! A v neposlednom rade krásne ďakujem za tipy, už vidím ako strávim celé leto s hlúpym výrazom na tvári a spokojným úsmevom. Pretože to so mnou romantické knihy robia! 😃

      Odstrániť

Popular Posts