Netvor je zver/ Bola to však ozaj, chyba Netvorova?

0:43

Orig. názov: The Beast Is an Animal/ Autorka: Peternelle van Arsdale/ 359 strán/ Slovart 2017/ tajomná rozprávka, ktorá nie je pre deti

Kde bolo, tam bolo, Less tajomný stál,
v dni jasnom tajomstvá svoje, dobre ukrýval.
Keď však noc rúšok svoj, na Less zhodila,
príšera Netvorom zvaná, tvár svoju odkryla.

A hľa, tam v perinke, spanilé dievčatká,
dve boli, hoc jak jedna, nevinné káčatká.
Možno, že nevedeli, možno vskutku za to nemôžu, 
Netvora znamenie temné, brázdilo im kožu.

Pred brány vyhnali ľúbezné dievčatká,
pomsta však vkradla sa, trpká a i sladká.
Duše ľudí vyprázdnili, bez malého slova, 
bola to však ozaj, chyba Netvorova?


"Rozprávka, ktorej sa deti boja. Sú v nej totiž ľudia, ktorí ti ukradnú dušu a strašidlá, ktoré týchto ľudí stvorili."








» Kde bolo, tam bolo... Štýl písania Peternelle je úžasne rozprávkový. Bolo to priam poetické (a máme tu aj pár básní, takže vlastne doslova), neskutočne ľahké (žiadne krkolomné vety, Peternelle má dar napísať príbeh tak, že slová sú ľahučké a príbeh sa číta sám)  a zároveň tajomné. To čo ma ohúrilo na jej štýle písania, nebol opis postáv, ani prostredia. Skôr to celé bolo o atmosfére, ktorú vytvorila, o slovách, ktoré používala. Neskutočne úžasné.

"Noc bola dobrá. V noci rástol strach. A sestry sa budú živiť strachom a už nikdy, nikdy nebudú hladné. 

» Rúšok tajomstva.  Správnu atmosféru má táto kniha najmä, keď ju čítate v noci. A tak trochu sa bojíte. Hoci nie, nedeje sa tu jedna samovražedná akcia za druhou. Nie sú tu pavúky žiadneho charakteru (juchú!) a ani veľa krvi. Táto kniha vo vás potrebu báť sa vyvolá inak- tajomne. Urobí to vo vašom vnútri a pritom neporuší kožu. Nielen deti sa boja tmy, lebo hoci zámkom otočíš i tri razy, pred svojim strachom neutečieš. Nikdy. 


» Tam v perinke. Táto kniha nie je šprintom. Dej je pomalý a ak čakáte veľa akcie, ste na zlej adrese. Napínavých momentov, ako ich poznáme (bum-bác, jedna rana za druhou), tu bolo naozaj veľmi málo. Možno, ak by to bola iná kniha, použila by som skôr výraz žalostne málo. Lenže toto je Netvor je zver. Rozprávka, ktorá necháva ľudí správne vydesených a zvedavých. Aj "obyčajné" akčné scény sú napísané tak akosi inak a hlavne pocity z nich sú iné. Má presne takú rýchlosť a toľko akcie, koľko potrebuje. A čím dlhšie ste ponorení do príbehu tajomného Lessa, tým viac máte otáznikov. 

» Dievčatká spanilé. Hlavnou hrdinkou tejto knihy je Alys- zlé dievča, ktoré nemá rado spánok. V podstate som si ju nijak zvlášť neobľúbila. Nebola rozmaznaná, ani hlúpa, no ľutovala sa. Mala síce prečo, ale medzi mnou a Alys to bola hlavná prekážka. Nechápte ma zle, bola fajn, ale akosi som si k nej nenašla úplne cestu. Akoby Alys bola až príliš tajomná na to, aby som sa do nej dokázala vcítiť a obľúbila si ju (aj keď v niektorých častiach knihy som k tomu mala blízko). Pre mňa boli slnečnými stránkami skôr ostatné postavy, ktoré dotvárali skvelú atmosféru. Dedinčania, deti, ľudia z jazier, kočovníci, temné bytosti... Vďaka nim bol príbeh knihy viac ako z reálneho života (chvalabohu doslovne tento príbeh z reálneho života nebol :)). 


"Dievčatá sa nezobúdzajú na stromoch. To robia príšery."

» Duše ľudí vyprázdnili. Noc má svoju moc, takže ako som už spomínala, radím vám tento príbeh čítať najmä, keď  bude panovať tma. Ja som si na knihe najviac zamilovala tie creepy časti, ktoré boli napísané úplne dokonale. Vážne som sa občas bála a modlila som sa, nech z knihy nemám nočné mory . Zároveň som sa však nedokázala odlepiť od knihy. Strašidelné časti, zmienky o Lesse, sestrách, či Netvorovi- hlavne tieto časti z tohto príbehu urobili niečo, na čo si ešte určite spomeniem a možno ma pritom trošku zamrazí na chrbte. 
» Stačí načrieť trošku hlbšie. Tento príbeh o Netvorovi je tajomný a temný, no ak by autorka načrela ešte hlbšie a urobila by túto knihu ešte temnejšou a tajomnejšou (na tých správnych miestach), bolo by to dokonalé. Trochu mi taktiež vadilo príliš málo Netvora a sestier- chcela som sa o nich dozvedieť viac! Tieto "problémky" sú jediné, ktoré mám, inak bola táto kniha presne taká úžasná, ako vám celý čas opisujem. 


 "Netvor je zver, nuž navečer
vždy zvrtni kľúčom v bráne,
lebo ak sa nás v noci zmocní,
už sa to neodstane.
Netvor je zver, od tvojich dvier
nemieni vôbec odísť,
rohami búši, v tvojej duši
zaňuchal ďalšiu korisť. 
Netvor je zver, zlý lucifer,
má tesáky, čo môžu
ti vnútro vyžrať nenápadne -
veď neporušia kožu."




Peternelle van Arsdale
» Peternelle momentálne žije v New Yorku.
» Knihy jej vôbec nie sú cudzie, dokonca pracovala ako knižná editorka (a musím podotknúť, že dosť úspešná :)) Veľmi ju bavilo pomáhať autorom "vyžmýkať" z ich príbehov maximum a tak sa rozhodla, že aj ona sama napíše knihu.
» Netvor je zver je zatiaľ jej prvá kniha, ale ak všetko pôjde tak, ako má, svet onedlho bude počuť o jej ďalšej (temnej a tajomnej) knihe. :)





Peternelle má naozaj neskutočne úžasný štýl písania, kniha má tajomnú atmosféru, pri ktorej som občas nechala strach vstúpiť do môjho vnútra. Hlavná hrdinka bola síce fajn, no nie moja najobľúbenejšia a ostatné postavy sa mi veľmi páčili, pretože dodávali príbehu na atmosfére. Dokonca je tu aj máličko romantiky (čo síce v prípade tejto knihy nebolo treba, ale v podstate je to celkom fajn). Dej je síce občas hluchý a pomalý, no ani malinko mi to neprekážalo. K tejto knihe to tak nejak patrilo a vtiahla ma do seba tak, že som hluché miesta skoro ani nevnímala. Táto tajomná rozprávka bola určite niečim novým, žiadne klišé, ktoré by ste mohli vidieť na každom druhom rohu, a ja vám rozhodne odporúčam prečítať si ju. Dúfam, že ostanete takí očarení, ako ja.

Za recenzný výtlačok tejto tajomnej knihy ďakujem Slovartu. Tento príbeh bol niečim novým a výnimočným, preto veľmi krásne ďakujem za to, že som si ho mohla prečítať. 

Keleka

You Might Also Like

2 komentárov

  1. Nuž, tak toto bola skutočne parádna a opäť originálne vzatá recenzia!!!♥^.^♥ Už som na túto knihu čítala recenziu a vážne som bola nalákaná, len sa teraz musím utvrdiť v tom, či knihu naozaj chcem prečítať. No znie to skvelo a tajomstvá, ale aj horory mám rada :D Ale ty si to napísala a opísala tak perfektne! Moje nervy, ja, čo YA už nečíta bola nalákaná a už sa obzerá po knihe Mŕtve dievča neklame a teraz aj táto! :D Ale ak ma sklamú, strašne ma to bude trápiť, no šancu im dať musím, na 100%, inak mi to nedá spávať...
    Fakt skvelá recenzia a tie básne...toľko originality, ja neprestávam žasnúť!❤❤❤

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táto kniha bola svojou tajomnosťou naozaj výnimočná, takže určite odporúčam prečítať si aspoň ukážku (ktorá ťa hádam správne namotivuje). Ja a horory sa síce radi nemáme, no o to viac som bola očarená z toho, ako veľmi sa mi kniha páčila. Tento rok to mám akosi podobne ako ty. 😄 Na poličke mi leží poézia (Milk and Honey) a chystám sa prečítať si thriller a román z 19. storočia. Čo sa to so mnou deje? Blogy, taká je odpoveď. Veľmi ďakujem za krásne slová a prosím o prepáčenie kvôli môjmu neodpisovaniu. Škola zo mňa momentálne vyciciava život 😖

      Odstrániť

Popular Posts