Knižné tipy III./ pre hĺbavých čitateľov

11:54

Už je to tu. Dni sa skracujú, noci sú čoraz viac studenejšie, svet sa začína zahaľovať do oranžovej a červenej a ľudské srdcia a mysle sa namiesto letných lások začínajú zameriavať na niečo viac... Hlbšie. Áno, presne tak. Jednoduchosť skončila. A hoci romantické západy slnka a piesočnaté pláže všetci milujeme, jeseň je o niečom inom. Ja ako čitateľka si ju predstavujem skôr vo vrúcnom objatí knihy, ktorá ma donúti premýšľať. Knihy, ktorá ma donúti ísť až na dno svojich pocitov, na dno svojich túžob, donúti ma načrieť v miestach mojej zraniteľnosti a nechá moju myseľ blúdiť po nepreskúmaných vodách. A pokiaľ aj vy chcete načrieť niekde nesmierne hlboko, prinášam vám zopár knižných tipov.
Malý princ/ Antoine de Saint Exupéry
Výsledok vyhľadávania obrázkov » Kto by túto knihu nepoznal? Rozprávku o pilotovi, ktorý pri poruche lietadla stretáva malého princa. O ceste malého princa, o západoch slnka, jeho najmilšej ruži a líške, ktorú si skrotil. V príbehu malého princa sa jednoznačne skrýva viac, než by človek na prvý pohľad povedal.

» Táto kniha je iná. Iná, ako všetko, čo som kedy videla, prečítala, iná v tom, že neexistuje správny, či nesprávny spôsob, ako ju pochopiť. Obsahuje niečo tak hĺbavé, inšpirujúce a neskutočné, niečo tak iné. Skvost skvostov, ktorý by si mal prečítať každý (ne)čitateľ a zobrať si s toho niečo svoje. Niečo, čo dobre vidí iba srdcom.




Eleanor & Park/ Rainbow Rowel

Eleanor & Park» Prečo práve táto kniha? Veď je to iba jeden z milióna romantických príbehov, jedna úplne obyčajná, možno trochu klišoidná tínedžerská láska a dvaja úplne obyčajní hrdinovia. Áno, táto kniha síce rozpráva iba príbeh o Eleanor, ktorá neznáša svoje telo a je psychicky týraná svojim nevlastným otcom, a Parkovi, ktorý si ako Aziat nepríde dostatočne pekný, a bojuje zo svojou hanblivosťou, no ukrýva niečo viac.

» Ukrýva štýl písania, ľahký ako motýlie krídla a pri tom taký jedinečný. Odkrýva nám problémy v sociálne slabších rodinách, tak ako psychickú tyraniu, či fyzické zneužívanie. A predovšetkým, toto nie je príbeh o dvoch zamilovaných ľuďoch. Toto je príbeh o dvoch dušiach, dvoch srdciach, ktoré sa spoločnou láskou učia milovať druhých i samých seba. 

Súvisiaci obrázok

Mŕtve dievča neklame/ Jay Asher
Mŕtve dievča neklame
» Ak toto práve počúvaš, je už príliš neskoro. Presne tieto slová Hannah Baker použije. A má pravdu, už je dávno neskoro. Nik a nič jej už nepomôže, už je mŕtva. A ak sa budeš riadiť jej rozkazmi, zistíš 13 dôvodov prečo. Prečo sa rozhodla ukončiť svoj život. No verte mi. Nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá.

» Musíte ísť do hĺbky. To je moja rada. Túto knihu nestačí iba prečítať, dôležité je zamyslieť sa nad každou vetou, každým dôvodom a precítiť to. Nie je to ľahké. Porozumieť. Vidieť v knihe viac, ako iba jeden obyčajný príbeh. Cítiť v Hanne viac, ako iba jedno obyčajné samovražedné dievča. Počuť v nahrávke viac, ako iba trinásť obyčajných dôvodov. Čítať v knihe viac, ako je napísané. Myslieť na túto knihu, ako na príbeh plný zmiešaných pocitov a pravdy. Pretože, prečo by mŕtve dievča klamalo?


 Sedem minút po polnoci/ Patrick Ness
Sedem minút po polnoci
» Nočné mory existujú pre to, aby nás zastrašovali. Všetky tie netvory sú určené na to, aby z nás vysali kvapky radosti  a nádeje. No viete, čo je na Conorových nočných morách najstrašidelnejšie? To, že sa ich nebojí, pretože tie pravé príšery na neho čakajú v nočnej more, z ktorej sa nedá zobudiť. A tak, keď ho raz v noci príde navštíviť hrôzostrašný netvor, nevystraší ho. Namiesto toho mu porozpráva 3 príbehy, ktoré majú za úlohu postaviť ho strachu.

» Tento príbeh nie je obyčajný. Jeho srdcervúcosť, hĺbku a pravdu, čo ukrýva nemožno vyjadriť slovami, či písmenami. Je to ako melódia, ktorá bije v rytme vášho srdca, pieseň, ktorá rozozvučí každý kút boľavej duše. Nič, čo by som dokázala napodobiť. Niečo, čo musíte prežiť. 


Lolita/ Vladimir Nabokov
Výsledok vyhľadávania obrázkov» Toto nie pekná kniha, s čarokrásnym príbehom, rytierom v bielej zbroji a princeznej vo veži. Neopisuje niečo blízke, nenúti vás zaľúbiť sa do hlavného hrdinu, ani s ním sympatizovať. No núti vás rozmýšľať. Hľadať odpovede na hlboké otázky. Otázky, prečo. Ako je možné, že dospelý chlap môže milovať niečo také mladé, nevinné, milovať to búrlivou a vášnivou láskou. Kde sa v ňom berie toľko zvrátenosti? Toľko túžby? Kde? A práve Lolita, pokiaľ budete dobre hľadieť a ponoríte sa do príbehu, vám odpovie. Ako mohla táto, hoci divná a zvrátená, no predsa láska, vzniknúť.

» Ešte som sa na to necítila. Naozaj nie. No pokiaľ si naozaj chcete nasadiť do hlavy chrobáka, a zároveň si prečítať majstrovsky napísaný príbeh, z tých sto strán som pochopila, že toto bude pre vás. Knihu budem mať odteraz v ústraní svojich myšlienok, a nepochybujem o tom, že raz sa k nej vrátim. Lebo i napriek tomu, že teraz môj čas na ňu neprišiel, verím, že raz bude tu.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt lolita art


Aké knihy sa chystáte čítať túto jeseň?
Zapáčil sa vám niektorý z mojich knižných tipov?
Ak áno, kľudne mi dajte vedieť, budem rada, ak sa niektorá z týchto kníh raz stane vašou obľúbenkyňou :)

Keleka

You Might Also Like

0 komentárov

Popular Posts