Ďaleká cesta za domovom/ Všetko, po čom túžime, je nájsť domov...

11:09

Orig. názov: Watership Down/ Autor: Richard Adams/448 strán/ Slovart 2018/ tento jedinečný príbeh je určený každému srdcu, ktoré hľadá domov
v knihe nájdete:
Na lúke plnej kvetov liečivých, 
žije kolónia králikov zblúdilých.
Zrazu však strach jasnú dušu premkne,
odchádzajú dni slnečné, noci pekné.

Vydávajú sa teda tí smelí na cestu, 
ďalej hopkajú napriek nevere a protestu.
A hoc púť ich je prekážok plná,
ich priateľstvo i pohromu skoná.

My ľudia, akoby sme boli občas príliš veľkí,
na to zastaviť sa, uzrieť niečo menej ako celky.
niečo však máme spoločné s milovníkmi stromov,
všetko, po čom túžime, je nájsť domov.  
Myslím si, že každý z nás by mal občas odhodiť všetko, čo vie o knihách, vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a začítať sa do príbehu, ktorý je mu cudzí absolútne všetkým. A hoci to nie vždy dopadne slnečne, práve v tom spočíva tá krása. Objavovať. Padať. No nakoniec vstať ako víťaz.

Priznávam sa, keď som prvý raz chytila do rúk túto knihu, cítila som sa veľmi skepticky a staro. Ani sama neviem prečo, veď predsa rozprávky naozaj milujem a milovať budem, no príbeh o králikoch bol pre mňa naozaj niečím úplne novým. Napriek všemožným odporúčaniam som bola na pochybách, a tak mi neostávalo nič iné, len zistiť, či si toto králičie putovanie užijem. Začalo to priam poeticky, na lúke zaliatej slnkom, v kolónii všetečných králikov, ktorí sa pripravovali na svoju nočnú silfej (pasenie sa). Vtáčiky štebotali, lúka im rozkvitala priamo pod labkami. A napriek tomu, že bolo za mojím oknom vtedy zamračené (my na severe tu pomaly ani iné počasie nepoznáme), cítila som sa naozaj ako v jarnej rozprávke. Hoci v králičom svete sa veci spolu s tušením Máčika, že sa stane niečo zlé, začali komplikovať, ja som sa nad celkovou atmosférou príbehu iba usmievala. Začiatok bol síce ťažší a nedokázala som sa príliš začítať, no potom sa to stalo. Králikovi Máčikovi hlavný vodca kolónie neuvveril jeho predtuchu, no ani to ho nezastavilo, aby sa s pár verným priateľmi nevybral hľadať bezpečné miesto. Vo chvíli, keď sa títo udatní králici vydali na ďalekú cestu za domovom, sa začala naozajstná akcia doplnená o nezmerateľnú dávku priateľstva,  čaro nevyspytateľnej prírody a hlavne veľkú kopu králičích huncútstiev. A ja som vedela, že tento príbeh ma nesklame.
"Možno by naše zuby a pazúry nezanechali na  
           tomto krásnom, pevnom tele a lesklom kožuchu ani stopu."                 
Milovníčkou kníh som bola ešte skôr, než som vôbec dokázala rozlíšiť jednotlivé písmenká a to práve vďaka tomu, že mi moji rodičia každý večer pred spaním čítavali rozprávky. A hoci na ne nikdy nedám dopustiť, všetci vieme, že sú napísané pre detské mozočky a ušká, čo je presne vec ktorej som sa obávala.

A práve preto som už z prvej strany spadla na zadok. Kniha je napísaná priam básnicky a nesmierne ma fascinoval opis prírody. Autor dokázal opísať trávu vlniacu sa v mrazivom vetre presne tak dobre ako akčnú bitku, či tajnú výpravu. Na celom príbehu ma taktiež bavilo, že je napísaný z králičej perspektívy, čiže pre ľudské názvy používajú ich vymyslené slová, rozprávajú si príbehy o králikovi El-hréranovi, myslia veľmi ľahkovážne a boja sa všetkých zverov. A hoci sa mi do knihy pre množstvo opisov občas začítavalo ťažšie, nemôžem poprieť, že po pisateľskej stránke to bolo naozaj nádherné.



Napriek tomu, že králiky žijú v tom istom svete ako my ľudia, ich vnímanie tohto čarovného miesta bolo celkom iné. Spôsob, akým sa pozerali na ľudí, či cesta akou dokázali v obyčajnom jarnom vzduchu vycítiť nebezpečenstvo boli až neuveriteľné. A keďže, ako už názov knihy napovedá, tento príbeh bol doslova honbou za domovom, pomocou knihy sme mohli z pohľadu týchto ušáčov kradnúť v ľudských záhradách, plaviť sa po rozbúrenej rieke, či bojovať o holý život.

"Králikovi sa zazdalo, že svoje telo už nebude potrebovať 
a preto ho nechal na okraji jarku." 
Verte mi, už nikdy nebudem ku králikom taká nevšímavá ako doteraz, pár z nich som si totiž isto-iste zamilovala. Celá táto králičia banda mi i napriek nesmelému začiatku pomaly prirastala k srdcu. Kedže títo labkáči nie sú ľuďmi, je zrejmé, že emóciami sa príliš neunášali, čo som pri prvých kapitolách považovala za problém, no nakoniec som si na nich obľúbila udatnosť, obetavosť a priateľstvo.

Hlavným ušiakom tohto príbehu bol Lieskovec, vodca celej výpravy. Svoje srdce mal na mieste a hoci bol občas až príliš ľahkomyseľný a snažil sa byť hrdinom za každú cenu, bol to veľmi múdry králik. Jeho najlepším priateľom bol Máčik, jasnovidec so šiestym zmyslom, ktorý každú katastrofu vycítil dávno pred ostatnými a nehľadiac na okolnosti si vždy dokázal zachovať čistú hlavu, vďaka čomu veľa ráz svojim štvornohým priateľom zachránil kožuch. Tretím, najstatnejším králikom bol Hlaváň, občas akoby až príliš silný na rozmýšľanie. No napriek pochabosti sa z neho postupom času stal naozaj ochranca kamarátov. Okrem našich troch hrdinov máme v tomto príbehu možnosť spoznať taktiež nemilosrdného generála Čistca, zradného Jahodníka, malého Jamku, či vnímavého Zvončeka a taktiež i slávneho El-hrérana. Je to králik všetkých králikov, udatný huncút, ktorý svojím umom dokázal prekabátiť zajacov, psov, či i samotných ľudí a tradujú o ňom rôzne príbehy. A práve tie príbehy, ktoré si celé kolónie rozprávali pri hviezdami ožiarenej oblohe, boli naozaj výborným spestrením príbehu. No a tá najdôležitejšia vec, ktorú som si z tejto knihy odniesla je, že hoci mi občas nesiahajú ani po členky a utekajú pred najmenším hlukom, králici sú naozaj veľkí hrdinovia. Napriek nástrahám prírody a ich odvekých nepriateľov bojujú o holý život a hlavne nech sa deje čo chce, držia spolu. A preto raz chcem byť aspoň z polovice taká statočná ako králik.



☀️rozprávka, ktorá naozaj nie je iba pre deti, práve naopak
☀️nádherná obálka, mapy a ilustrácie
☀️poetický štýl písania a atmosféra príbehu
☀️zaujímavý pohľad na svet
☀️pocit, že v knihe sa naozaj stále niečo deje
☀️boje a bitky, ktoré ma držali v napätí
☀️El-hréranove príbehy a zážitky
☀️nové informácie, ktoré som sa dozvedela o králikoch
☀️hrdinskí králici a ich boj s prírodou a životom

☁️pomalší začiatok a celkové ťažšie začítavanie sa
☁️občas až príliš veľa opisov, ktoré v niektorých častiach brzdili plynulosť príbehu
☁️na mňa príliš málo emócií, čo sa však dalo očakávať, keďže tu neriešime osudy ľudí
Watership Down Design
ďalekú cestu za domovom by si si mal/a prečítať, pretože... 
...je to naozaj neobyčajná kniha obsahujúca geniálny príbeh, v ktorom sa toho dozvieš veľa o králikoch, no zároveň v sebe ukrýva niečo hlbšie. Tam v hĺbke pod samotným príbehom sa nachádza cesta za bezpečím, láskou, mierom a neoblomným priateľstvom. Cesta, po ktorej kráča každý jeden z nás.

Veľmi krásne ďakujem vydavateľstvu Slovart za recenzný výtlačok tohto neobyčajného dobrodružstva, ktoré naplnilo moje srdce radosťou. 

You Might Also Like

6 komentárov

  1. Ó, Teri, tak toto bol, od teba, ďalší zážitok čítať! Som unesená, už len tá básnička bola dokonalosť, no zďaleka to ňou neskončilo♥ Ja viem, ja viem, tie moje afekty, ale bodaj by som nebola, keď si čítam také krásne a precítené riadky, z ktorých mi naskakuje husia koža? Pre mňa si jedna z najlepších recenzantiek, ktoré poznám a veľmi obdivujem!♥^.^♥
    Týchto chlpáčov ušatých musím mať doma i ja :D Aj keď si niekto pomyslí, že som už na nich stará, ale ako aj ty píšeš, prekvapia, a predsa len na rozprávky nikdy nikto nebude dostatočne starý ;)
    Maj sa krásne a ďakujem za zážitok v podobe tejto nádhernej recenzie a perfektnému vizuálnemu spracovaniu článku♥♥♥ Klobúk dole!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Óh Mony, už som ti raz na tento nádherný komentár odpisovala, no zrejme som ho zabudla publikovať :) Nič to, pretože na takýto krásny komentár rada odpíšem i milión ráz ♥
      Ďakujem za každú jednu pochvalu, pretože ako i ty sama vieš je neskutočne krásne čítať o tom, že tvoja práca sa niekomu páčila a vyplatila. Si neskutočne pozitívny človek a ty to zrejme nazývaš afekty, no ja si myslím, že to je stelesnená radosť duše :)) Ako už iste vieš, tvoj blog, hoci to čo občas čítame sú jablká a hrušky, vďaka tvojmu talentu a povahe veľmi milujem.
      A týchto chlpáčov by mal mať doma každý, kto si čo i len pomyslí, že si chce prečítať niečo, čo mu nenásilne zmení pohľad na život a zabaví ho :-). Pretože ako tu už veľa ráz odznelo z rozprávok nikdy nevyrastieme, iba ich začneme vnímať hlbšie ;)
      Nastokrát ďakujem a prajem ti nádherné slnečné dni, hádam, že i v sprievode týchto huňatých ušiačikov. A hlavne si uži každú prečítanú stranu! ♥♥♥

      Odstrániť
  2. No a teraz môžem ísť do hája so svojím šetrením peňazí. Táto knižka vyzerá nádherne. Ešte dnes určite pôjdem do kníhkupectva pozrieť sa na ňu, zaujíma ma najmä tá štylistika, ako píšeš, že je písaná poetickým štýlom. To je totižto niečo, čo mi na dnešných knihách a rozprávkach vadí najviac a pasujem sa s tým. Ja som totižto naozaj milovníčka poetického štýlu ako sa písalo v minulosti, napríklad próza naturizmu. A zbožňujem rozprávky, ktoré sú pred dospelých, ako napríklad Malý princ a Tracyho tiger. A v poslednej dobe ma veľmi sklamalo 7 minút po polnoci od Patricka Nessa, takže potrebujem niečo, čo ma presvedčí, že aj dnes ešte sú takéto nádherné rozprávky! Ďakujem teda za tip a určite ti dám vedieť, čo si o nej myslím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ♥ Naozaj pevne dúfam, že sa ti kniha bude páčiť! Štýl písania bol v mnohých ohľadoch naozaj jedinečný a občas som iba otvárala ústa od tej nádhernej štylizácie a atmosféry. A ver mi, bude sa ti to páčiť pretože tento príbeh je originálne z roku 1972 :)
      Áhh, moje srdce sa láme- tebe sa nepáčilo 7 minút po polnoci? Pre mňa to bol naozaj silný zážitok (i keď si naozaj neviem predstaviť, že by to čítalo dieťa, no pre ne to nebolo ani určené) a po dočítaní som desať minút čumela do stropu a plakala, neschopná bytia. No nič to, dúfam, že aspoň v tejto knihe nájdeš pocit domova ♥♥♥

      Odstrániť
    2. Ahoj, bola som sa na ňu kuknúť už minulý týždeň, len som nemala čas odpísať:/ Chcem ju teraz ešte viaac. Akurát som bola trošku nemilo prekvapená cenou, hoci je naozaj hrubá. Ale čítala som si aj iné recenzie a ľudia u označujú ako povinné čítanie v každom veku hh. Veľmi ďakujem za tip a už teraz sa na ňu tešiiim.

      Odstrániť
    3. Tak to si ma teda potešila ešte viac :)), pretože už keď si napísala, že si milovníčkou poetického štýlu, vedela som, že Ďaleká cesta je presne pre teba!
      Ách tie ceny... Táto aj odpovedá kvalite, keďže kniha je naozaj prepracovaná, no je to pálka. Nič to, aspoň vieš, že ak raz budeš mať po ruke veľa peňazí a kníhkupectvo, vieš, po čom siahnuť ♥ Ak ak sa tak stane, nezabudni mi tu hodiť tvoj názor. Budem sa tešiť!!

      Odstrániť

Popular Posts