Šprtka/ Keď si ľadový medveď v dažďovom pralese...

7:15

Orig. názov: Geek Girl/ Autorka: Holly Smale/ 296 strán/ YOLi 2016

Šprtka. Presne toto slovo nejaký človek napísal Harriet na tašku. A hoci je ťažké si to priznať, dotyčný mal pravdu. Inak by si totiž to Harriet slovo nevyhľadala v slovníku, alebo by nevedela, ako rýchlo ježkovi bije srdce. A namiesto toho, aby ľudia Harriet za jej obohacujúce poznatky milovali, posmievajú sa jej. Lenže raz sa šprtka omylom dostane do sveta reflektorov a novinových článkov. Presne tak- zo šprtky je modelka.


Slnečné stránky
» Harriet je vážne nedokonalá. A práve preto som si ju celkom obľúbila (i keď je pravda, že pri takomto type hrdinky sa vám môže stať aj úplný opak- budete ju neznášať). Je to úplne, ale úplne obyčajné dievča s "problémkami" násťročnej. Nehrá sa na 40 ročnú ženu s veľkými skúsenosťami, ktorá má štyri deti a je dva razy rozvedená. Nesnaží sa zachrániť svet, len nezničiť ten svoj. A áno, niektoré jej činy sú absolútne hlúpe, no také už tínedžerky sú.                                                                                                   
» Rodičia- hrdinovia dňa. Mysleli ste si, že macochy sú zlé? Váš mýtus bude v tejto knihe vyvrátený. Teda Annabel ho vyvráti. Okrem toho oni dvaja s Richardom (Harrietin tatko) boli úplne supr-čupr pár. Boli to presne takí rodičia, ktorí svoje deti milujú najviac na svete. 


» Toby, the prenasledovateľ. Toby je jednoducho veľký biely ľadový medveď, ktorý sa omylom dostal do dažďového pralesa. Myslí si, že Harriet je jeho spriaznená duša a deň si vypĺňa jej sledovaním. Ak by to bol nejaký chalan v reálnom živote, asi mu dám pekne pánvičkou po hlave, no Toby v knihe je vlastne celkom milý chlapík. Dokonca ho mám radšej ako levieho chlapca- Nicka (to je taký ten prototyp dokonalého chlapca).

» Svet módy a modelingu. Keďže ani ja sama nemám viac ako 16 rokov, little bit sa zaujímam o svet módy. Je fajn čítať o tom, ako to tam vyzerá z prvej ruky, aj keď je to "iba" knižka. Taký zaujímavý content, mnou ešte v YA literatúre nepreskúmaný.                                                                                                                                                             
» Oddych najvyššieho stupňa. Áno, každý z nás na chvíľu potrebuje vypustiť paru, a táto kniha je na to ako stvorená. Žiadne rozmýšľanie. Len dvoj- troj hodinové ponorenie sa do knihy s občasnými výbuchmi smiechu, keďže táto kniha je vážne vtipná. 

Zamračené stránky
» Akoby som to už kdesi čítala. Young Adult literatúra má takú jednu malú chybičku (sú aj knihy s výnimkou, no Šprtka ňou nebola): 1 námet= 20 kníh. Takže nečakajte žiadne surprise momenty. Je to super vtipné, no dejové obraty boli také, ako zväčša v YA bývajú (skoro žiadne :))


Holly Smale
» Britská autorka, ktorá už v rannom veku zbožňovala písanie. K písaniu ju vraj priviedla mama a už ako malá vedela, že sa chce stať spisovateľkou.
» V 15-tich rokoch si ju všimla modelingová agentúra, pre ktorú robila modelku 2 roky. Holly však tvrdí, že si modeling príliš neužila, pretože bola príliš hanblivá.
» Sama Holly sa opisuje ako GEEK GIRL a tvrdí, že Harriet a tínedžerka Holly sú si veľmi podobné.
» Holly má veľmi rada svoje postavy a ja osobne si myslím, že má pádny dôvod.




Čítať, či nečítať? 
Hovorím ÁNO. Od tejto knihy nečakajte vyriešenie najdôležitejších filozofických otázok (iba ak ste naozaj vážne dobrý bádateľ), či nájdenie zmyslu života. Ak sa však chcete zabaviť a vypnúť, táto kniha je tu pre vás. Holly píše naozaj príjemné a celé to na mňa pôsobilo nenútene, vtipne a tínedžersky. A ak máte 12-14 rokov, tak nad tým ani neváhajte a poďte do toho. 
  
Zobrazuje sa LRM_EXPORT_20170312_182512.jpg

You Might Also Like

0 komentárov

Popular Posts