Niečo viac/ Chlapec vlnami do neznáma unášaný...

10:47


Orig. názov: More Than This/ Autor: Patrick Ness/ 318 strán/ Slovart 2017/ zamyslenia hodná kniha

Chlapec vlnami do neznáma unášaný,
morom blúdnym, chladným, až to srdce raní.
Malý je, čo by iskra v pustej, temnej noci, 
či umrieť chce a či žiť, niet mu už pomoci.

Oči otvorí, posledný raz sa z hĺbky nadýchne, 
kým more číre, život jeho úbohý vdýchne.
Posledná vlna v sile veľkej prichádza,
z tela chlapca, pomaly sa život vytráca.

Chlapec opatrne znova oči svoje otvára, 
zviazaný je a slnko sa z čiernej tmy vynára.
Zomrel, či prežil? rozmýšľa v tráve ležiac, 
možno len v sne tápa, možno však je Niečo viac. 


"Niečo viac je tak dokonalý názov pre túto knihu. Naozaj mi totiž dala niečo viac."

Pre mňa mala táto kniha veľké kúzlo práve preto, lebo som skoro vôbec nevedela do čoho idem. Chcem to v tejto recenzii poňať tak, aby som vám dala iba dôvody, prečo áno (nebudeme si klamať, dôvod "prečo nie" tu ani nebude). Verte mi, najlepší čitateľský zážitok bude ten bez počiatočných spojlerov informácií.

Slnečné stránky

» Štyri časti skladačky... Áno, táto kniha je rozdelená na štyri časti, v ktorých sa pomaly oboznamujeme s tým čo sa deje, ako sa to deje a prečo. Každá z častí je iná, jedinečná a taká bravúrna, že nebudete chcieť prestať. Mne osobne sa najviac páčila práve prvá, keď som bola doslova vhodená do mora plného vecí, ktorým som vôbec nerozumela. Síce som sa v nich topila, no nikdy som si topenie tak neužívala :)                                                                                                                                                                                                      » Patrick a jeho štýl písania... Keď mi niekto pred dvomi mesiacmi povedal niečo o Patrickovi, zahanbila som sa, že som od neho ešte nič nečítala. Teraz momentálne to však vnímam ako obrovskú hanbu. Panebože to je tak dokonalé! Patrickov štýl písania by som možno prirovnala k Malému princovi (možno si hovoríte, že je to najhoršie možné prirovnanie, no jednoducho to cítim takto) a tomu, čo som si z neho zobrala. To bolo tak hlboké, tak neskutočne hlboké. Rozplakať ma považujem za dosť jednoduché (no neľutujem ani jediný raz, čo som tak urobila kvôli knihe). Patrick však urobil niečo viac- dotkol sa mojej duše. 

" Som to jediné skutočné, čo mám."

» Myšlienky, more myšlienok. V knihách sa často snažím hľadať nejaké myšlienky, ktoré ma zaujmú, a aj vďaka nim si utvrdzujem názor, že kniha mi naozaj dala niečo do života. V tejto knihe bola naozaj miliarda vecí, ktoré ma donútili zastaviť sa a porozmýšľať. Prakticky celá kniha bola jednou velikánskou neobyčajnou myšlienkou, ktorá mi v mysli zostane ešte dlho. 

» Chlapec vlnami unášaný... Seth je obyčajnou postavou. Má dve ruky a dve nohy, nie je chorý, ani nemá vzácny dar. Je len jedným z tisíca, z milióna, no predsa je tak neobyčajný. Objavila som v ňom skvelého človeka, pretože premýšľa. Nad minulosťou a budúcnosťou, nad svojimi chybami a nedostatkami, nad najkrajšími a najhoršími momentami. Nemám ho rada preto, lebo je výnimočný. Mám ho rada, pretože je ako ja- malý chlapec stratený vo vlnách rozbúreného mora, ktorý sa snaží objaviť niečo viac.

» Možno však je niečo viac... Koniec tejto knihy je, no zároveň nie je. Posledné strany mi pripomínali začiatok kapitoly, keď sa všetko len otvára. Pripomínali mi život (aký paradox, keď prvé strany knihy sú práve o jeho konci), ktorý pokračuje aj keď sa stane niečo zlé a nečakané. Jednoducho je úplne jedno, čo sa stalo včera, pretože dnes je tu nový deň. 

Zamračené stránky 
» Táto kniha ešte nezaujala miesto na vašej poličke! Neviem či má zmysel tento výrok komentovať, jednoducho knihu odporúčam všetkými desiatimi. Možno má prívlastok Young Adult, no dovolím si povedať, že kniha je písaná skôr pre ľudí, ktorí chcú niečo viac (milujem používať názov knihy v obyčajných vetách) a neboja sa ísť si pre to hlboko do svojho vnútra.

"Všade je krása," povedal. "Len musíš vedieť, kde ju hľadať."

                                                         

Patrick Ness
» Narodil sa 17 októbra v USA a má 45 rokov.
» Na Slovensku zatiaľ vyšli jeho 3 knihy- My ostatní tu len tak žijeme, 7 minút po polnoci a práve Niečo viac.
» Miluje skupinu The Decemberist, vanilkové nápoje a z celej duše neznáša cibuľu. :)
» Má mačku, ale najviac zo všetkého miluje nosorožce!





Čítať, či nečítať?
Ha ha ha. Už len prvý pohľad na knihu spôsobí, že ju chcete čítať, pretože tie dvere na obálke sú ozajstné dvere. (áááá) Nielen navonok, ale aj vo vnútri je krásne graficky spracovaná- a to je ešte len tá grafická časť. Táto kniha je poklad s neskutočným príbehom, štýlom písania, spracovaním, postavami... Myslím, že pokračovať by bolo zbytočné, no mňa táto kniha tak trocha emocionálne zmohla a jej čítanie som si užila plnými dúškami. Pre niekoho to mohla byť jednohubka, no ja si to nemyslím. Nad knihou som totiž rozmýšľala a snažila som si zobrať všetky tie múdra, čo v nej sú. Prečítajte si ju. Aspoň raz. Neoľutujete. 

Za  recenzný výtlačok knihy ďakujem Slovartu :) a takisto majú veľkú vďaku za to, že ešte budú Patrickove knihy vydávať ďalej. Stala som sa milovníčkou jeho kníh, ako veľa ľudí predo mnou. Ďakujem 


You Might Also Like

4 komentárov

  1. Od Nessa som čítala Sedem minút po polnoci a po dočítaní tejto knihy som bola tak trocha v rozpakoch. Na jednej strane sa mi naozaj páčila, no na tej druhej som nevedela, čo si myslieť. Neviem to vysvetliť, možno som bola len šokovaná :D Ale chcem si dať opäť re-reading, možno začnem knihu vnímať inak ;) No, a týmto úvodom chcem povedať, že Ness si ma získal a určite mu chcem dať šancu aj v ďalších jeho dielach...a Niečo viac vyzerá tak neskutočne dobre ^.^ Och, a táto recenzia je prekrásna, dokonalá...má atmosféru, emóciu, úplne si ma na knihu nalákala♥♥♥ Takúto dobrú recenziu na túto knihu som ešte nečítala, klobúk dole, vážne ;) Takže ďakujem za to, že si ma nalákala...
    Inak musím pochváliť krásnu fotku, ale aj celkový vzhľad recenzie a blogu. Už som ho tu celý prekutrala a máš to tu nádherné! :D Vizuálne spracovanie, kvalitne napísané články, no paráda...som veľmi šťastná, že som tu zavítala a už teraz sa teším na nové články. Maj sa krásne ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, ďakujem, ďakujem ♥ Sedem minút po polnoci mi zatiaľ sedí na poličke neprečítané (počula som, že to vraj je emociálna rozbíjačka, takže sa stále na to akosi pripravujem), no plánujem si ho prečítať čo najskôr :), každopádne Niečo viac ma ohúrilo (len dodávam, pretože dvadsaťkrát v recenzii zrejme nestačilo :)) a odporúčam tú knihu naozaj každému, kto sa nebojí hľadať... Druhé ďakujem je za pochvalu- normálne sa až červenám :D Veď všetci milujeme ten pocit, keď nás niekto pochváli za prácu, ktorú sme odviedli, lebo vieme, že tie hodiny práce nevyšli nazmar. A tretie ďakujem je za to, že som objavila tvoj blog! Kým som sama blog nemala, ani som netušila, koľko práce môže byť za jednou hlúpou čiarou. Keď si však predstavím všetko to html a podobné veci- klobúk dolu pred tebou. Normálne vôbec nečítam recenzie na iné žánre ako YA, fantasy... Tvoje ma však vážne zaujali! To čo robíš, robíš naozaj na jednotku, ešte na tvoj blog zavítam (povedala by som raz, ale viem, že to bude viac ráz :)). Aj ty maj ešte krásny deň a prejem Ti veľa ľudí, ktorých ešte ohúriš a odporúčiš im nejakú srdcovku! :)

      Odstrániť
    2. Sedem minút po polnoci sa ti bude na milión percent páčiť :D Bola to naozaj krásna kniha...
      Júj, a teraz sa červenám ja :D Si zlatá Terezka, ďakujém krásne♥♥♥ Ono, keby neexistovalo CSS, tak by som sa do html kódov ani nepúšťala pretože by som to určite pokašľala, no tu je tá výhoda, že len skópiruješ CSS kód a už iba žasneš nad tým, čo sa na vzhľade blogu zmenilo :D A popravde, mňa to strašne baví ^.^
      Inak, ja už YA ani nečítam, no sú blogery, ktorý ma na tento žáner stále dokážu nalákať a ty si medzi nimi❤ A to som ani nechcela čítať Zárezy smrti, ale ty to skrátka s tými slovami vieš :D Och, a tie básne na úvode recenzií sú dokonalosť! To je také originálne, s tým som sa ešte teda nestretla ;))
      Jéj, a ešte raz veľká vďaka❤❤❤ Ja som neskutočne šťastná, že som narazila na tvoj blog, vážne a veľmi si prajem a želám ti mnoho čitateľov, skutočne si ich zaslúžiš❤^.^❤
      Maj sa krásne a naozaj sa véľmi teším nové články...

      Odstrániť
    3. Si strašné zlatíčko!
      Neviem ani čo napísať... Asi iba toľko, že veľmi krásne ďakujem za milé slová a pochvaly! Čo sa týka básní, bol to iba taký nápad "pred spaním" a prišla som na to, že ma to veľmi baví, takže pokračujem. Čo sa týka originality, všimla som si, že problém nemáš :D Páči sa mi, že píšeš presne to, čo si myslíš, no nikdy nič zlé nevyznie čiste negatívne ❤
      Veľa šťastia, a tvrdej práce, ktorá ťa posunie na ešte vyšší level. Maj sa krásne :) Práve vďaka tvorcom a čitateľom ako ty je táto blogosféra taká zaujímavá a hodná práce!

      Odstrániť

Popular Posts