10 dôvodov, prečo milujem YA

12:41


Nie je kniha ako kniha. Hoci tento výrok nie je jeden z tých, ktoré by každého posadili na zadok, ukrýva sa v ňom veľká pravda. A my, knihomoli dušou i telom, o tom vieme svoje. Vojny. Bitky. Spory. Áno, presne tak, milovníci nečítania ani netušia, čo taká kniha môže dokázať. A kedže ja som tvor -násťročný, momentálne sa nachádzam v strede jednej veľmi tichej, no zato surovej vojny. A ako tá vojna začala? Nuž, odštartovala ju iba jedna priama, no zato veľmi útočná otázka.
Je Young Adult literatúra odpad?
Popravde, ani ja sama občas nie som presvedčená ani o jednej z trojpísmenových odpovedí. A preto vám i sebe v tomto článku ukážem dôvody, prečo sa tak veľmi držím tohto žánru a aké sú dôvody mojej lásky k YA knihám. Tak teda dúfam, že si svoju zaláskovanosť skalopevne obhájim (a odporúčim vám pri tom i nejaké YA filmy, keďže zabijem dve muchy 1 ranou!).

                             Všetko, úplne všetko    (alebo teda Láska stojí za všetko)
Keď siahame po detektívkach, je to za účelom vyriešenia nejakej záhady, či vraždy. Ak sa zasa rozhodneme pre nejakú non-fiction, môžeme za tým očakávať silný životný príbeh. Čo teda máme čakať od YA knihy? Áno, a presne v tom je ten háčik. Nikdy nedokážeme odhadnúť, čo bude hlavnou zápletkou (čo sa síce nedá u žiadnej knihy, no hádam pochopíte, kam tým mierim), pretože sa dajú napísať na tisíc a jeden rôznych spôsobov.   
    50x a stále po prvý raz   
Názov filmu hádam vystihuje úplne všetko, čo chcem napísať. Prosto a jednoducho, aj keď sa občas stane, že autorom dôjdu číro originálne nápady, dokážu napísať neskutočne dobrú knihu. Samozrejme, závisí to od množstva skutočností, no poväčšine sú všetky nápady naozaj prepracované svojím vlastným a unikátnym spôsobom. Takže áno, môžete si prečítať dva retellingy Krásky a zvieraťa, pretože každý raz to bude úplne nový príbeh. 
   LOL 
A čo je to vlastne YA? Ako som spomínala, odpovede na túto otázku môžu byť také rôzne ako všetky ponožky, ktoré nájdete v šatníku, keď sa práve naozaj niekam ponáhľate. A dôvodom tohto je hlavne fakt, že v tejto literatúre môžete nájsť romantiku, fantasy, históriu a vlastne všetko, na čo si len pomyslíte. Dokonca občas i v jednej jedinej knihe. A vy si môžete iba spokojne vyberať a prečítavať sa príbehmi mladých hrdinov. 
    Znova 17  
Niekedy je to presne to, čo potrebujeme. Zabudnúť na kopiace sa papiere, večne hundrajúcich ľudí a množstvo preťažených dní, a jednoducho sa spolu s blbou náckou (násťročnou) rozhodovať, či je lepší Peter, alebo John. Alebo len tak od toho neznesiteľného upršaného dňa preplávať cez šíri oceán v honbe za záchranu kráľovstva. A práve to nám YA (a celkovo) knihy ponúkajú. Útek od našich vlastných starostí do sveta fantázie. A naozajstný relax.

    Čo to dievča chce?   
Ó pane bože, veď ona si práve zničila svoj make-up! A hentá zasa zistila, že jej chalan je vlastne rockovou hviezdou! Nie, chvalabohu všetky young-adultky nie sú napísané takýmto spôsobom, no i tak majú všetky spoločné jednu vec. Vystupujú v nich mladí ľudia. A čo majú všetci mladí ľudia spoločné? Áno, presne tak, mladí občas riešia absolútne somariny. Záchrancovia sveta, hrdinovia, či magické víly, všetci sú koniec-koncov iba tínedžeri, ktorí občas riešia sprostosti nad sprostosťami. A hoci si to neradi priznávame, tieto hlúpe myšlienkové pochody nás bavia. Naozaj veľmi bavia. 

   Ja som ty a ty si ja  
Áno, táto časť bude zasa o tínedžerstve. Veď predsa každý z nás bol, je, či bude v tomto pochabom veku, kedy si človek začína hľadať svoju vlastnú cestu a pretĺka sa svojimi prekážkami a zákrutami. Spoznávanie samého seba, hľadanie zmyslu tohto všetkého, každý z nás si tým denno-denne prechádza. A je neskutočne fajn nájsť niekoho, kto rieši niečo podobné, hoci nie je reálny, či si pospomínať na "staré dobré časy". Pretože presne tak ako my, i žáner YA sa snaží vo všetkom tom chaose nájsť zmysel. 

    Bláznivá, hlúpa láska   
Chcem toho, lenže on je do hentej, a tamten chce zasa mňa, ale ja ho neľúbim. A všetci spolu tvorime jeden veľký magický trojuholník, štvorec, obdĺžnik, lichobežník, hexagon a tak ďalej. Pff, ak ste aspoň raz zakopli do nejakej YA knihy, viete, o čom hovorím. Žiadna, teda skoro žiadna, sa nezaobíde bez nejakej milostnej šarvátky, hoci i uprostred intergalaktickej bitky. A nikoho to samozrejme netrápi, pretože láska je dôležitejšia! Hoc viem, že naozaj množstvo ľudí to štve, priznajte sa, neobhrýzli ste si polovicu nechtov, kým ste sa dozvedeli, koho si tá Katniss vyberie? Jednoducho by to bez týchto prapodivných útvarov nebolo ono.  

    Čaro prítomného okamihu   
Už sme skoro na konci a na moju hanbu musím priznať, že som YA knihy zatiaľ nepomenovala inak ako romantické, hlúpe a relaxačné. Áno, sú tu i také, no ako som už spomínala, nájdete tu všetko, na čo len pomyslíte. Dievčatá a chlapcov, ktorí sa boja priznať svetu to, že milujú. Ľudí bojujúcich s mentálnymi poruchami a chorobami. Bezbranných bojujúcich o život. Či iba obyčajných tínedžerov hľadajúcich zmysel. Stačí sa iba pozrieť hlbšie.
   Vitajte v džnugli- jumanji  
Násťročné obdobie života je pre nás všetkých veľmi ťažké. Občas, akoby sme sa vlastne sami seba pýtali- kto sme? Nie, už nie sme deťmi, ktoré potrebujú celodennú starostlivosť, no zároveň ešte nie sme ani dospelými, schopnými vyrovnať sa s kolobehom života. A práve v tomto čase nikam-nepatrenia potrebuje vidieť, že na nás záleží. Sme predsa dôležití pre svet, dodávame mu nebojácnosť a odviazanosť. A práve YA literatúra nám ukazuje, že hoci sme mladí a bezprostrední, záleží na nás. Pretože sme výnimoční.
    Zlodejka kníh   
Literárny žáner Young Adult bol vytvorený pre všetkých ľudí, ktorí sa cítia byť mladí a slobodní. Je to presne ten žáner, ktorý väčšinu tínedžerov donúti aspoň na pár minút vypnúť internet a na obmenu surfovať po oceáne slov a príbehov. A práve vďaka jeho existencií mladí zisťujú, že čítanie je dobré a zábavné. Ak by neexistoval, zo sveta by zmizlo veľa známych príbehov, ktoré otriasli mladými srdcami a zrejme by som teraz nepísala tieto riadky. A preto mu môžme byť my všetci veľmi vďační. Pretože mňa, a myslím, že i mnohých z vás, žáner Young Adult naučil milovať knihy.
Tak a sme na konci! A hoci som zo začiatku predpokladala, že nájsť 10 dôvodov bude pre mňa poriadna fuška, bolo to naozaj ľahšie ako som si myslela. A aj napriek všetkým ich chybám (ktoré sa chystám zhrnúť v budúcom článku), YA knihy veľmi milujem. Veď iba vďaka nim som mohla utekať v neznámom Labyrinte, bojovať v Hrách o život, či sa vlúpať na splnenie tajnej misie so šestkou výtržníkov. A tu je odpoveď na hore uvedenú otázku.

Nie, pretože práve YA literatúra mnohých z nás priviedla ku jednej z najkrajších vecí na celom šírom svete. Knihám.

You Might Also Like

7 komentárov

  1. Opravdu povedený a skvěle napsaný článek :) Přesně z těchto důvodů mám YA taky ráda :) A asi z tohoto žánru jen tak nevyrostu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zo ♥ ďakujem a súhlasím... Na veci, ktoré ma naučila YA zrejme naozaj nikdy nezabudnem :)

      Odstrániť
  2. Skoro všechny filmy jsem viděla :) a všechno,úplně všechno mám stáhnutý film a v knihovně jsem si pujčila knihu se stejným názvem! :D snad je to ono

    V3ronika life

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tieto filmy sú jednoznačne "svätým grálom" všetkých násťročných dievčat :) a presne tak ako YA knihy ma vždy potešia a pripomenú mi, aké skvelé je byť tínedžerkou ♥

      Odstrániť
  3. Úžasný článok! Ja som na tom s YA veľmi podobne. Nikdy neomrzí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Asi tak. Raz za čas potrebujem reset s YA, je to skrátka taká malá závislosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Souhlasím. :) Já osobně mám YA prostě nejraději. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Popular Posts