Harry Potter a prekliate dieťa/ Po devätnástich rokoch...

7:40

Orig. názov: Harry Potter and the Cursed Child/ Autori: J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany/ 360 strán/ Ikar 2016
Harry Potter a prekliate dieťa. V skutočnosti to nie je forma klasickej (starej dobrej) beletrie, no divadelný scenár. Tešila som sa na knihu? Veľmi. Sklamalo ma to? Ani nie, pretože po recenziách ostatných blogerov som nečakala ôsmu časť Harryho, no v kútiku duše som dúfala, že to bude naozaj lepšie, ako písali. Nebolo. Nič to, poďme na recenziu.


O devätnásť rokov neskôr. Harry, Ginny, Albus, James a Lily Potterovci sa ponáhľajú na nástupište 9 a ¾, aby sa stretli s Weasleyovcami a odprevadili deti na Rokfort. Presne tam, kde sa pred 9 rokmi príbeh končil, dnes sa začína. Po tom čo sa vlak začne posúvať smerom k Rokfortu, Rose Weasleyová a Albus sa snažia nájsť si miesto. A tam, v jednom kupé sedí osamelý plavovlasý chlapec- Scorpius Malfoy. Povráva sa o ňom, že je synom Temného pána, a v časoch, keď zvíťazilo svetlo nad temnotou, priezvisko Malfoy už nie je dobrá vizitka. Albus zostane a Rose odíde, no nikto z nich netuší, že touto cestou vlakom sa vytvorilo ďalšie magické priateľstvo. 

"Rose: Hovorí sa, že je Voldemortov syn, Albus. 
Albus: To je určite nezmysel. Chcem povedať... pozri, veď máš nos." 

Slnečné stránky 
(Chápete to stránky-stránky?) 
» Scorpius Malfoy je úžasný. Je to, akoby ste vytiahli všetky Dracove kladné vlastnosti a dali ich do jedného usmiateho človiečika. Prakticky sa veľmi podobá na Malfoya po devätnástich rokoch, keď Draco už nie je tým rozmaznaným deckom, za ktoré všetko vyrieši otecko. Takže YAY, Scorpiusa zbožňujem. 

» Je veľmi fajn vidieť, ako všetci (ne)dospeli. Áno presne tak. Ronald Weasley ako otec! A samozrejme, že ten najlepší. Celkovo bolo super čítať o tom, čo práve robia, ako sa majú a čo sa s našimi obľúbenými študentmi deje po (skoro) dvoch desaťročiach (škoda, že tam toho bolo tak málo, no k tomu sa dostaneme).

"Draco: Hermiona Grangerová. Diriguje ma Hermiona Grangerová. A tak trochu sa mi to páči."

» Akčný príbeh. Mimo toho, čo všetko mi tam chýbalo musím uznať, že príbeh je naozaj akčný a napínavý. A samozrejme, ja by som taký nevymyslela ani za 30 životov na Zemi. A teraz, aby Vám to vŕtalo v mysli, použijem jedno slovo. Časovrat. 

» Musí to byť naozaj úžasná divadelná hra. A to je holý fakt. Len škoda, že nebývam v Londýne a nie som nechutne bohatá. :)


Zamračené stránky 
» Iné postavy nás čitateľov určite vôbec nezaujímajú. Ja viem, ja viem, je to divadelná hra a nemôže tam hrať 1547 hercov. Na tento príbeh som sa však tešila hlavne preto, aby som si pripomenula staré dobré postavy. A čo sa stalo? Chvalabohu tam spomenuli Nevilla, lebo inak to bola čistá pustatina. (Oni tam dokonca nedali ani Teda Lupina, alebo Victoriu!)

» McGonagallová a Harry sa správajú "tak trochu" inak. Za celých 7 kníh sa Harry nesprával tak arogantne a hlúpo. Neviem, no v tejto knihe- to nebol Harry (ak, tak iba s nejakou krízou stredného veku. poriadnou krízou). A McGonagallová? Kde bola tá žena (aspoň väčšinu času), ktorá sa posmievala Umbridgeovej a vždy sa postavila za študentov? Lebo mne akosi chýbala.

Čítať, či nečítať?
Áno Vám hovorím píšem v tom prípade, že ste fanúšikom Harryho (to je snáď jasné) a že tento príbeh budete brať ako doplnok k svetu mágie a kúziel. Lebo, netvrďme si opak, ôsmy diel to nie je. Bolo to fajn, zaujímavé, lenže nič sa nevyrovná opisom nádherného Rokfortu, Rubeusovi Hagridovi a jeho záľube k nebezpečným zverom, vtípkom dvojčiat Weasleyových, metlobalovým zápasom, obľúbeným hodinám veštenia, elixírov a dejín mágie a dobrodružstvám (i keď tie tu boli tiež). Takže áno, bolo príjemné byť opäť v svete mágie, no nie, ani zďaleka sa to nevyrovnalo predchádzajúcim siedmim dielom.
A, čo vy, užili ste si tento príbeh? Ak ste ho ešte nečítali, chystáte sa? :)

You Might Also Like

5 komentárov

  1. Já byla zklamaná na plné čáře, ale tak nějak jsem to čekala. Je to jen pozdrhel, který někteří považují za osmý díl, ale tak to není. postavy se chovaly jinak, ale musím říct, že ten divadelní scénář mi vyhovoval. Protože tak špatný příběh bych asi v klasické próze ani nedočetla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sú to síce silné slová, no chápem. Veď predsa Harry Potter- malo to taký veľký potenciál. Zápletka sa mne osobne celkom páčila (ak vylúčime nejaké nezmyselnosti, ktoré tam vsunuli), no uvedomila som si ako detaily- opisy vedľajšie postavy, domyslenie (!) vedľajších situácií atď. dotvárajú príbeh. Neľutujem prečítanie tejto knihy, no zároveň (smutne, veď je to Harry) musím s časti súhlasiť i s tvojim názorom. Veď priznajme si- Kto z nás by si to kúpil, ak by na obálke nebolo napísané Harry Potter?

      Odstrániť
  2. Mne to prišlo, akoby ich tlačil termín. :D Ale bola som spokojná, zasa moja fanúšikovská duša sa nezaprela a pravdupovediac som bola príliš zaslepená, aby som mohla nejako objektívne premýšľať. Ale určite máš pravdu - mne to tiež prišlo také nemastné-neslané, chýbalo tam toho veľa a náš nedočkavý smäd to uhasilo len na chvíľku.
    Inak, veľmi sa mi páčia tvoje recenzie! Jednoduchý, chytľavý štýl písania a aj jej stavba - slnečné a zamračené stránky.. topka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Zuzka! Už len kvôli tomu nápisu Harry Potter som sa zo začiatku nadchla zrejme viac, ako by som sa mala. S odstupom času som na tom podobne ako ty :) tento nový Harry ma príliš nepotešil, no ani neurazil... Trefne napísané- smäd to uhasilo iba na chvíľočku.
      Ďakujem za krásne slová! Keďže zatiaľ iba začínam, tak nejak sa snažím nájsť si smer a štýl, ktorým sa chcem ďalej uberať :) Je úžasné to počuť (alebo teda prečítať si) od takej "starej známej" blogerky ako ty. Takže, ešte raz ďakujem!

      Odstrániť
    2. Tento ti podľa mňa určite sedí, ďakujem aj ja za krásne slová. :)

      Odstrániť

Popular Posts