Vrania šestka/ Hrdinovia oni nie sú, ani to netvrdia...

11:51

Orig. názov: Six of Crows/ Autorka: Leigh Bardugo/ Séria: Vrania Šestka/1 diel z 2/ 488 strán / Slovart 2017/ táto fantasy ma uniesla až za hranice možností
Tam, kde deň, stretáva sa s nocou, 
tam, kde griše vládnu zvláštnou mocou.
Kdesi v kúte sedia, tí, čo zlobou smrdia,
hrdinovia oni nie sú, ani to netvrdia.

Zlo páchajú iba, kradnú, bijú, ničia,
nepriatelia pod ich rukami, bolesťou len kričia.
Svet, oni teda nezachránia ani za bič,
túžia len po tom, aby bol menej nanič. 

Kedže nechcú v svete kúpeľ pekne krvavý,
zločin musia spáchať, nemožný a bezhlavý.
Tisíc-dierny plán majú, no zvládnu to azda,
čaká ich totiž, ešte pekne dlhá yazda.  

"Vyberte sa s Vraňou šestkou na najväčšiu dvojdielnu yazdu, akú ste kedy zažili."

Six of crows (alternative cover fanart) by Dmitry Borod» Tam, kde deň, stretáva sa s nocou... Viete, kedy je kniha naozaj úžasná? Keď vás donúti prestať myslieť na okolitý svet. Keď vo vás vyvolá túžbu prevracať stránky jednu po druhej bez toho, aby ste sa sústredili na to čo bolo a čo bude. Keď vás uzavrie do svojej knižnej bubliny bez toho, aby ste si to vôbec uvedomili. A to je pre za mňa tou najslnečnejšou stránkou. Že som zabudla na všetko ostatné. Že som sa na moment cítila, akoby som ja sama bola vranou poletujúcou v oblakoch príbehu. 

» Kdesi v kúte sedia.... No dokážu urobiť neuveriteľné veci. Ako autorka tejto knihy. Klobúk dole jednoducho nestačí. Všetko dole. Nech hore neostane nič, len ona, jedna zo slovných kráľovien, ktorá svojou pútavosťou, eleganciou a šmrncom odohnala všetko. Premenila prameniacu vodu na neskrotný vietor, zo zeme zobrala všetok piesok a utvorila nekonečnú smršť, ktorá premohla život. Jej slová boli ako malé zrnká piesku, vytvárajúce príbeh pred mojimi očami. Keď som túto knihu práve nečítala, priala som si, aby som ju mohla znova čítať. Keď som však Vraniu šestku čítala, priala som si, aby som ju mohla čítať navždy. 

» Túžia len po tom, aby bol menej nanič... Milujem vtipné autorky. Každá čo i len malinko vtipná fráza pridá knihe neskutočnú hodnotu. A pri tejto knihe som sa teda nasmiala. Dosť hlasno. V čase keď už všetci spali. Hej, hej, všetci v dome boli nadšení. :) Každopádne bolo tam veľmi veľa narážok, vtipných prirovnaní a situácií, ktoré knihe dodali naozajstný šmrnc. 



"Keby tak mala Aňa oči modré ako more alebo zelené ako smaragdy. Ibaže jej oči boli hnedé- nádherne, nadpozremsky hnedé ako... rozpustená čokoláda? Hnedé ako zajačí kožuch?" (15) 

» Kde griše vládnu zvláštnou mocou... Svet gríš je taký tajomný. Mnou nepreskúmaný. No s každou, stranou, kapitolou, či spomienkou som sa dozvedala viac. A mám pocit, že som sa zamilovala. A ak ste sa doteraz sami seba pýtali, či je možné zamilovať sa do miesta, či sveta (o čom naozaj pochybujem, pretože haló Rokfort), mám pre vás odpoveď. Tuším, že keď tento svet ešte viac spoznám, moje srdce bude búšiť v rytme lásky. Lebo verte, či nie, táto grišská mágia sa mi páči. Nesmierne páči. 

All of the character art from @kevinwada‘s new Six of Crows / Crooked Kingdom poster has been revealed!
» Zlo páchajú iba... Koho by napadlo, že sa tak veľmi zamilujem do týchto záporákov? Ani neviem, ako sa to vlastne stalo, ja som sa vlastne ani nenazdala a v jeden moment som si hovorila, aké je to celé úžasné. Akí sú oni úžasní. Bez nich by tento príbeh bol dobrý. S nimi je ale neskutočný. Neskutočne krásny. Každý z nich má vlastnú osobnosť, svoje črty, hlášky a vlastnosti. Každý z nich si so sebou nesie i svoj neľahký príbeh, ktorý ich donútil stať sa ľuďmi, akými sú dnes. Prvým z nich je Kaz Brekker, drsný vodca našej Vranej šestky. Kaz je človek okresaný životom, obtesaný vlnami špiny a zla. Keď Kaz nenávidí, tak nenávidí z celého srdca a jediné, čo chce vidieť je bolesť. Keď však Kaz miluje, to čo v ňom drieme je nepopísateľne hlboké. Kaz je nenásytným zlodejom, razantným vodcom, detailným plánovačom, vnútorným milovníkom a predovšetkým zlým, no zároveň dobrým mužom. A hoci je veľmi silný, nikdy by toľko nedokázal, ak by nespoznal Inej Ghafa. Ona je tieň. Keď ona nechce, nevšimnete si ju. Keď ona nemá záujem, nepočujete ju. Keď ona netúži, necítite ju. Je ostrá ako britva a rýchla ako dýka. A je len jedna vec, pre ktorú má slabosť. Teda, jeden človek. V tejto Bande je však ešte jedna britva, konkrétnejšie jazyk Niny ZenikovejČo má táto griša na srdci, to má i na jazyku. Je veľmi pekná, múdra a drzá, až sa svet otriasa. A hoci je viac, než len nejaká drzaňa, vždy, vždy a jednoducho vždy musí dodať nejakú vtipnú poznámku (na ktorej sa ja potom samozrejme rehocem dve hodiny). Nikto by sa s ňou do slovnej bitky nepúšťal, teda okrem Matthiasa Helvara- jej večného rivala. Vzťah medzi nimi je... Komplikovaný. On sám má v tejto knihe dosť problémov so sebou, pretože tým, že pomáha Bande, bojuje proti všetkému, v čo kedy veril. Jeho myseľ chce poprieť jeho srdce a jeho vychovanie chce poprieť emócie, ktoré cíti. Chce iba jedno a zároveň v hĺbke srdca túži po inom. A po inom túži aj Jesper Fahey. Túži po tom, aby mohol namiesto tejto hlúpej výpravy byť v herni a riskovať svoje peniaze. A práve to je jeho problém. Risk. Chce ho. Až príliš úpenlivo prosí o to, aby mohol riskovať. Pre seba. Pre druhých. Hľadať. Nachádzať. A nachádza. Nachádza priateľa vo Wylanovi Van Eckovi, chlapcovi odvrátenom od svojej rodiny, ktorý nechá vybuchnúť hoc i celý svet. Hoci je veľký introvert, pre tento príbeh je aj posledný člen Vranej šestky nesmierne dôležitý. Lebo oni sú ako puzzle. Spolu dávajú význam. Spolu sú silnejší. Spolu dokážu i nemožné. 

» Bolesťou len kričia... Občas láska bolí zo všetkého najviac. Je ako rana, ktorú nečakáte. Zasiahne vás nepripravených, neskúsených a nechránených. Prekvapí vás tak, že nachvíľu bolesť ani necítite. A tá chvíľa je krásna. I túto knihu, hoci nie príliš, láska poctila svojou prítomnosťou. Neočakávaná, nesmelá i nechcená, no bolo to láska v celej svojej kráse. A ja sa už teším na moment, kedy príde tá krásna bolesť.



""Kaz, vieš, že to dokážem, a vieš, že neodmietnem. Tak prečo sa pýtaš?" Pretože už dva dni hľadám zámienku, prečo sa ti prihovoriť." (221)

» Nemožný a bezhlavý... Plány, plány, plány... Existuje len málo vecí, ktoré v knihách zbožňujem viac. Vždy so sebou prinášajú kopu slepých miest a existuje tisíc ciest, ako pokaziť milióny vecí. Ako cesta s odbočkami a kľukatými zatáčkami. A v tejto knihe som sa plánovania nevedela nabažiť. Časť plánu nám bola známa, časť nás prekvapila a ďalšia časť prekvapila i samotné postavy. Bolo to také napínavé, až som občas mala pocit, že od nervozity a napätosti vzlietnem. Ja tak milujem plánovanie!

Kaz what is that lip u showin me
» Čaká ešte dlhá yazda... Celý príbeh bol nabitý akciou a napätím a mám pocit, že občas som pri čítaní aj zabúdala dýchať. Neskutočne som si užívala každú vetu a dokonale som sa vžila do príbehu. Ale potom prišiel koniec. A po dokončení konca som nevedela, či podpísať rozsudok smrti a pustiť sa do druhého dielu v angličtine, spáchať samovraždu pri netrpezlivom čakaní na ďalší diel, alebo spáchať vraždu pri vydieraní niekoho, nech mi to čo najskôr preloží. Samé pekné možnosti, nie? Ale, keď to bolo také neskutočne dobré!

» Tisíc-dierny plán majú... Hahaha, ale som vás dostala! Vážne ste si aspoň na sekundu mysleli, že mám nejakú zamračenú stránku? Pochybujem, no ak áno, môžem vás uistiť, že jediným negatívom tejto knihy je, že ešte stále nemám druhý diel (ktorý hádam bude z vnútornej i vonkajšej stránky aspoň polovicou z Vranej šestky). Takže, ak si teda nepodpíšem ten rozsudok smrti, mám dôvod tešiť sa na marec 2018. Bude to yazda!
Leigh Bardugo
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt leigh bardugo photo
» Pred 42 rokmi sa narodila v Jeruzaleme a vyrastala v Južnej Karolíne.
» Je autorkou Grishaverse (svetu Gríš), v ktorom sa odohráva aj jej séria Shadow & Bone.
» Leigh dokáže zarecitovať Shakespareov sonet 29.
» Nápad na Vraniu šestku sa jej zrodil v hlave pri prechádzaní pomedzi billboardy v Los Angeles. 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt instagramVýsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt twitterVýsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt website logo

My tactic and strategy: to love you as you are.
#obcassomodvzruseniazabudaladychat
#ehmkdemamdalsidiel
#ajtychparletmychpohladovrozbuchalomojesrdce
#nabuducesiprosimpribalitajKaza
#javiemzesomzatialprecitalaibajedendielnoajtaksitrufampovedatzetatoseriajejednouznajlepsichvobec

Tento nadupaný akčný príbeh si môžeme prečítať vďaka Slovartu. Ja im ešte s láskou ďakujem za recenzný výtlačok tejto neobyčajnej krásavice. 
Keleka

You Might Also Like

6 komentárov

  1. Ja nemám slov...fakt, že nie O.o Ty si neskutočná! Tvoje recenziu sú také kreatívne a ako krásne sa hráš so slovami, ach, no krása ^.^ Čo ti poviem, na túto knihu som už čítala jednu super recenziu a neskutočne ma navnadila a po tvojej mám sto chutí si ju okamžite objednať! A to ja už to YA, a hlavne fantasy YA, nemusím...čo mám robiť? Kúpiť, či čakať, kedy bude v knižnici? Doparoma, som v koncoch, ale risk je aj zisk, no nie? :D Skrátka, ďakujem za tvoj názor, úžasný názor♥, a už sa knihy neviem dočkať...prosím, nech ma prekvapí a nedovolí mi dýchať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teraz mám neskutočnú dilemu, čo ti poradiť, keďže Sarah J. Maas nevyšla :D no neviem, akosi mám pocit, že toto by sa ti mohlo páčiť, hoci romantika tu nehrá až takú obrovskú rolu... No ako ty sama hovoríš, risk je zisk! ♥ či sa už rozhodneš počkať, alebo budeš objednávať, verím že ti táto kniha vyčarí úsmev na tvári a že občas od vzrušenia aj ty zabudneš dýchať :D a teraz mi už iba ostáva držať sebe i tejto knihe palce, aby ťa nadchla!

      Odstrániť
    2. Nehrá tam romantika veľkú rolu...sem s ňou! :D Ako, ja som veľká romantička, avšak v YA je to vždy o tom istom a dôležité veci idú bokom, takže tu bude mať teda priestor niečo úplne iné, no parádička! Táto informácia ma ešte viac motivovala po knihe siahnuť ^.^ Sama som zvedavá, že ako sa nakoniec rozhodnem :D

      Odstrániť
    3. Ja som tiež strašne zvedavá! ♥ ja som si doteraz myslela, že veľká romantika v knihách je pre mňa nevyhnutnosťou (a hlavne milostné trojuholníky, to je moje!), no bola som prekvapená, lebo čím menej tej lásky sa tam spomínala, tým viac ma nadchla tá časť, keď ju spomenuli. Vrania šestka by sa pokojne mohla volať aj Vrania akcia, pretože tej akcie tu bolo naozaj veľa a nenudila som sa ani sekundu :D :)

      Odstrániť
  2. Ja práve knihu čítam a síce ma baví, stále nechápem, čo na tom všetci majú. Zatiaľ som nezažil nejaký ultra moment, no príbeh je akčný, takže dúfam, že sa to ku koncu prilepší a budem fanúšikom aj ja :D
    Pekná recenzia a krásne, krásne fotky! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujééém za pochvalu (aj keď tvoje oko na detaily nikdy mať nebudem :)) ♥
      Pre mňa bol príbeh jazdou od začiatku do konca a vyslovene som si užívala každú stranu, preto pevne verím, že sa to ešte zlepší! Neviem totiž, čím to je, no chcem, aby každý miloval tuto knihu! :)

      Odstrániť

Popular Posts